Descobert a Castelldefels un esquelet d’una espècie extingida de rinoceront de fa 160.000 anys

La troballa s’ha fet precisament en el jaciment anomenat cova del Rinoceront • Les excavacions estan finançades per l’Ajuntament de Castelldefels i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya

Investigadors del grup de recerca del Quaternari-SERP de la UB han descobert a Castelldefels un esquelet de rinoceront d’uns 160.000 anys d’antiguitat, pertanyent a una espècie ja extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i que seria similar als actuals rinoceronts negres africans. La troballa ha tingut lloc precisament a l’anomenada cova del Rinoceront, un jaciment on el 2015 ja s’havien trobat dos esquelets d’aquesta espècie animal.

Les restes inclouen les dues extremitats anteriors, les costelles, part de la columna vertebral i el crani amb les dues mandíbules. Els investigadors suposen que l’animal probablement va caure de manera accidental a la cova del Rinoceront, on va morir al quedar-hi atrapat.  Les seves dents indicarien que era un animal jove, d’uns 7 anys d’edat, ja que encara presenta part de la dentició de llet. El seu esquelet mostra que eren animals adaptats a la carrera i que vivien en espais oberts.

“Les troballes a la Cova del Rinoceront, dintre del món científic, acostumen a ser molt importants i ens expliquen la història i la prehistòria del nostre municipi. Ens donen moltíssima informació a més de l’orgull de comptar amb un jaciment tan enriquidor”, valora l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda (PSC). “Des de fa molt de temps signem diferents convenis amb la UB per poder continuar fent aquesta recerca científica i sobre tot col·laborar amb la difusió de totes les troballes i la reconstrucció dels esquelets que es van trobant”.

La regidora d’Organització i responsable de l’Arxiu Municipal, Lourdes Armengol (ERC), posa en valor el fet de tenir “una cova molt important per la diversitat d’animals que s’hi recullen i també pel període al que corresponen aquestes troballes, molt poc habituals a la península ibèrica”.

La cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic que presenta una llarga seqüència cronològica que abraça des dels 200.000 fins als 80.000 anys d’antiguitat. A la conca mediterrània són molt escassos els jaciments d’aquest període amb una seqüència estratigràfica tan completa i, de moment. En el jaciment hi ha una gran quantitat de restes de fauna en un excel·lent estat de preservació. L’any 2012 s’hi va descobrir un esquelet d’una cria d’elefant, i el 2015 dos esquelets de rinoceronts joves. Sembla ser que aquesta cova del Garraf va funcionar com una trampa natural per a moltes espècies de fauna, especialment per als animals més joves i inexperimentats, que queien a la cova. En aquest jaciment també s’hi han recuperat diverses restes lítiques.

Actualment la cavitat es troba seccionada verticalment a causa del darrer front d’explotació de la pedrera de ca n’Aymerich de Castelldefels. L’extracció de pedra calcària ha desfigurat enormement el relleu original i ha destruït la major part de la cova del Rinoceront, així com l’entrada originària. Per aquest motiu actualment s’accedeix a la cavitat per una bastida que permet desenvolupar els treballs arqueològics.

Les restes s’extrauran de la cova aquest estiu i posteriorment seran estudiades pels investigadors. L’Ajuntament de Castelldefels, preveu la realització d’una exposició al municipi sobre el jaciment de la cova del Rinoceront en la qual es puguin veure part dels esquelets trobats en les excavacions arqueològiques.

Les excavacions arqueològiques formen part del projecte “Els canvis climàticsdurant el plistocè superior a la costa central catalana i l’impacte en les poblacions neandertals i humans anatòmicament moderns” que es du a terme des del Grup de Recerca del Quaternari-SERP de la Universitat de Barcelona, encapçalat pels investigadors Joan Daura (Universitat de Barcelona) i Montserrat Sanz (Universidad Complutense de Madrid). Les excavacions estan finançades per l’Ajuntament de Castelldefels i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.

 
 
Ajuntament de Castelldefels
Ajuntament de Castelldefels
Castelldefels Turisme