Socorristes de Castelldefels salven vides de refugiats a la costa grega de Lesbos

L’empresa Pro-Activa Serveis Aquàtics, encarregada del servei de salvament i socorrisme a la platja del municipi, rescata diàriament a centenars refugiats que arriben a les costes gregues • El director de l’empresa, Oscar Camps, es va reunir el passat 5 de novembre amb l’alcaldessa de Castelldefels per “estendre ponts de col·laboració i complicitat”

De vetllar per la seguretat dels banyistes a Castelldefels a salvar vides diàriament a la costa de Lesbos. L’empresa Pro-Activa Serveis Aquàtics, encarregada del servei de salvament i socorrisme a la platja del municipi, ha decidit fer un pas endavant davant la dramàtica situació que es viu diàriament a la costa grega de Lesbos i acudir de manera voluntària per ajudar en el que millor saben fer: salvar vides al mar. “Tot va començar amb unes fotos que van aparèixer en xarxes socials de quatre nens ofegats en una platja. Pensem: si nosaltres ens dediquem a això i ho fem en les nostres platges, per què allà s’estan morint i ningú els ajuda?”, explica el director de l’empresa, Oscar Camps.

Per això, l’empresa ha fundat l’ONG Pro-Activa Open Arms, a través de la qual Óscar Camps i el seu equip de professionals col·laboren des del passat mes de setembre de forma desinteressada en el desembarcament dels refugiats que arriben a la costa de Lesbos . “El primer viatge a Lesbos seria un viatge de reconeixement del terreny, però veient la incessant arribada de pots no ens va permetre una altra cosa que no fos començar a col·laborar en l’ajuda als centenars de refugiats que cada dia arribaven”, lamenta Camps . Així, amb més de 15 anys d’experiència en salvament marítim, Camps va decidir emprendre el viatge amb 15.000 euros de la seva butxaca i un material que es reduïa a diversos vestits de neoprè, aletes i tubs de rescat.

La tasca específica de Pro-Activa en la zona és “fer el més segur possible els desembarcaments” de les embarcacions, així com rescatar aquelles llanxes que, pel pes excessiu que suporten, bolquen en les seves primeres maniobres de desembarcament. Per poder dur-la a terme necessiten al voltant de 15.000 euros mensuals per a romandre a l’illa, per això han obert una campanya de donacions. “Estarem allà mentre la població civil ens doni suport perquè no tenim ajuda de cap administració. Per tant, estem allà gràcies al fet que la població civil ens està donant suport de manera particular i podem dir que és el poble qui està salvant al poble. El dia que deixin de sensibilitzar-se amb aquesta situació i deixin de col·laborar haurem de recollir i tornar-nos”.

A petició de l’Ajuntament de Castelldefels, Camps es va reunir el passat 5 de novembre amb l’alcaldessa Candela López, que es va interessar per conèixer de primera mà la tasca que Pro-Activa està desenvolupant a Lesbos i estudiar alguna possible via de col·laboració. La reunió va comptar també amb la participació del regidor de Salut, Alejandro Company, i la regidora de Pau i Solidaritat, Ivana Travesí, així com diversos tècnics municipals d’aquestes àrees i de Serveis Socials i Dependència. “Hem tingut una sessió de realitat brutal, intensa i colpidora. Com a govern municipal ens hem compromès amb l’Óscar i la seva ONG per oferir-los tot el nostre suport. En primer lloc, li hem volgut transmetre en primera persona el reconeixement cap al seu treball, i el gran valor personal i professional que tenen ell i els seus companys d’ONG. Sense persones amb aquesta consciència solidària aquest món seria molt pitjor. Ens enorgulleix saber que els socorristes que treballen a les nostres platges de Castelldefels estan donant aquesta lliçó de solidaritat i entrega als més dèbils en aquesta zona del món. A més, com a administració municipal, ens hem compromès a estendre ponts de col·laboració i complicitat amb Oscar i els seus companys. Els socorristes de Proactiva Open Arms no estan sols. Castelldefels està amb ells”, ha afirmat López.

 
 
Ajuntament de Castelldefels
Ajuntament de Castelldefels
Castelldefels Turisme