Una catàstrofe mundial deixarà com a únics supervivents trenta joves al campus de Castelldefels

La UPC, amb el suport de l’Ajuntament, ofereix als joves de 15 i 16 anys una experiència innovadora: viure una setmana al campus universitari solucionant reptes científics i tecnològics per sobreviure un esdeveniment catastròfic simulat

El titular és catastrofista, però descriu l’aire juganer, que imbricarà rigor i fantasia científics, que els responsables del campus universitari de Castelldefels volen donar a una activitat que se celebra aquest estiu per primer cop.

En el marc de la universitat d’estiu CasTECHdefels, que arriba del 10 de juny al 20 de juliol a la tercera edició, la UPC ha ideat una proposta original: una estada per a nois i noies que han cursat 4t d’ESO o 1r de batxillerat de sis dies de durada, amb allotjament a la residència universitària del campus.

Batejat com a UP4 Camp UPC Castelldefels, proposarà a 30 joves organitzats en tres equips viure una experiència que es desenvoluparà en el marc d’una situació inesperada, una catàstrofe mundial, a partir de la qual s’organitzaran diferents activitats de “supervivència” ordenades com un repte al qual hauran de fer front amb la formació científica i tecnològica que aniran adquirint. L’activitat es va presentar el passat 18 de maig.

El delegat del rector de la UPC al Campus del Baix Llobregat, Josep Yúfera, ha descrit aquesta situació inicial a l’entorn de la qual girarà l’UP4 Camp com «una excusa lúdica per difondre coneixements propis de les carreres que imparteixen les escoles universitàries de Castelldefels». Els participants, ha dit Yúfera en roda de premsa, «ho passaran bé mentre aprenen conceptes tecnològics i practiquen experiments científics, en el primer campus juvenil residencial per a alumnes de 15 i 16 anys que s’organitza en una universitat a tot l’estat».

Així, els joves “supervivents” faran front a reptes científics a mesura del que aniran aprenent als tallers de creativitat que es desenvoluparan als laboratoris de la universitat: emetre i decodificar missatges de ràdio, aconseguir pistes, resoldre enigmes, trobar informació i solucions imaginatives, cercar aigua potable… figuradament però també a la pràctica.

Cooperació universitat-ajuntament

L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, que també ha participat en la presentació de l’activitat, ha subratllat el suport que proporcionarà l’Ajuntament en matèria de subvencions per fer possible l’organització de l’UP4 Camp i de la resta d’activitats de la universitat d’estiu.

López ha manifestat que les escoles i instituts d’investigació del campus i el municipi «col·laboren en el foment del coneixement entre la ciutadania, i aquesta n’és una mostra més». L’alcaldessa ha afegit que, amb aquest objectiu comú, «és bo trencar barreres i que el recinte universitari s’obri a la població i formi part del teixit, no únicament urbà sinó ciutadà, de Castelldefels».

Aquest és l’objectiu del programa de CasTECHdefels, que els dos primers anys ha aixecat l’interès de «més de 500 alumnes de totes les edats i de 130 professors de secundària i batxillerat», ha recordat el delegat del rector.

Pel que fa al programa de CasTECHdefels, així com de l’UP4 Camp, Yúfera s’ha mostrat satisfet per l’alt grau de participació del personal docent, d’investigació i de serveis dels centres del campus en la seva forja i posta en marxa.

El campus residencial juvenil s’emmarca en la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia CasTECHdefels. Tindrà lloc de l’11 al 16 de juliol al Campus de la UPC al Baix Llobregat, i està organitzat per la UPC amb el suport de l’Ajuntament de Castelldefels. A la presentació, aquest dimecres, han assistit els regidors municipals d’Universitats, Antoni Casas, i d’Educació, Ivana Travesí.

El preu d’inscripció a l’UP4 Camp, que inclou l’allotjament i la manutenció, serà de 500 euros. Els joves que s’hi vulguin inscriure hauran d’adreçar a l’organització dues cartes: l’una, que escriuran ells mateixos, en què exposin les motivacions que els mouen a participar-hi; l’altra, la recomanació d’un dels seus professors de l’institut.

L’Ajuntament ha establert la possibilitat d’accedir a la bonificació de les quotes d’inscripció per als alumnes de Castelldefels. El termini de presentació de sol·licituds de bonificació acaba el 31 de maig.

+INFO: Bonificacions

Programa CASTECHDEFELS

 
 
Ajuntament de Castelldefels
Ajuntament de Castelldefels
Castelldefels Turisme